Problemi

Počnete da razmišljate o rešavanju problema, kada se već nalazite u teškoćama, možda će biti prekasno. Ako do sada niste razumeli, vreme je. Razmišljajte i delujte preventivno.
Zamišljajte da se nalazite u problemima.
Povremeno se zaustavite i u mislima rešavajte složene i kritične situacije. Zamislite naglu promenu vremena, lavinu, pad, povredu, zalutalost, probleme u steni i drugo.
1. Oprema
Osnovna zaštitna odeća i bivak vreća rešiće vam veliki broj problema. Videćete kako pored vas neoprezni planinari “na vrat, na nos” žure u dolinu. To ćete vreme pametno iskoristiti.
2. Kad će doći pomoć?
Ako ste se pažljivo pripremali na put, te o svojim planovima obavestili ukućane ili druge planinare u domu, imate sve šanse da pretpostavite da će prilikom vašeg kašnjenja biti animirani spasioci ili milicija. Dakle, ako ostavite podatke o tome gde ste se zaputili, kojom putanjom idete, kada ste krenuli, kada očekujete svoj povratak ili javljanje i šta ste poneli sa sobom, znajte, da ako se nađete u problemima i vreme povratka prolazi, postoje ljudi koji vas traže i koji će vam brzo pomoći.
3. Nemojte se plašiti i paničiti
Više ste se puta u mislima suočavali sa problemima i teškoćama. Sada vas je neka od njih zadesila. Nemojte gubiti vreme na strah, paniku ili samosažaljenje. Pomognite si. Primenite sva ona znanja koja imate. Vi najbolje znate šta u datom trenutku da uradite.
Tri besmislice:
– otišli ste na turu a da pri tom nikoga niste obavestili
– naišavši na probleme planinarska grupa se razišla
– ostavili ste povređenog samog
4. Priprema bivaka
Zimi to nije teško. Iskopajte rupu u snegu ili napravite iglo (ako ne znate kako se to radi pitajte decu, oni će vas naučiti igrajući se, vežbajte, biće zabavno).
Leti je teže. Bez bivak vreće, u planini, ćete naći vrlo malo zaštite (napravite zid od kamena, pronađite neku okapinu, zavucite se u dno razgrante jele). Znajte da je najhladnije na zemlji. Postavite suvo lišće, granje, zaštitnu foliju, ranac ili nešto drugo.

Šta radite kada je neko u životnoj opasnosti?

* Povređeni ne diše – očistite disajne puteve, pružite veštačko disanje
* Povređenom ne radi srce i nema krvotoka – oživaljavanje, masaža srca, veštačko disanje.
* Povređeni obilno krvari – zaustavite krvarenje, podignite udove, pritiskajte ranu, pritiskajte krvne sudove koji vode do rane, previjte ranu.
* Povređeni je u šoku – postavite u šok položaj, ublažite bol, umirite povređenog.

Pravilni položaji povređenih:
na stranu- nesvest, šok, povreda lobanje

Kada pozivate u pomoc, obavestite o:

* Ko obaveštava?
* Šta se dogodilo?
* Gde se nesreća dogodila?
* Kada se nesreća dogodila?
* Koliko ima povređenih?
* Znaci kod dolaska helikoptera: Pomoc potrebna, Pomoc nepotrebna

NAZAD

Go to Top