Hladnoća

U zemljama engleskog govornog područja hladnoći (mrazu) tepaju: ”Tihi ubica”. Ovaj nadimak hladnoća je dobila jer najcešće ne ubija direktno, ali je uzrok brojnih sudbonosnih grešaka.

Važno je znati:

* Hladnoća umtrvi čoveka
* Hladnoća pruzrokuje stres
* Ljudi izloženi hladnoći postaju apaticni
* Hladnoća oslabi čvrstinu odlučivanja
* Hladnoća ometa kretanje, pokreti su teški, tromi i nespretni

Prepoznavanje

Ako drhtite od hladnoće – dobro je. Niste u neposrednoj opasnosti. Kada drhtanje prestane vreme je da se zabrinete.
Stanje je kritično kada čovek izložen hladnoći postane smeten i izgubi sposobnost razumnog odgovaranja na vaša pitanja (nesposobnost komunikacije)

Postupak

Delujte što je moguće brže da bi ste se zaštitili od hladnoće
Zato, neka vam i po lepom vremenu (a najbolje uvek) u rancu bude barem lagana vetrovka, “šuškavac” pantalone, topla kapa, rukavice i zaštitna folija.
Ne popustite! Opirite se! Drhtite, skakućite, pomerajte se, radite čučnjeve! Ako uprkos hladnoći imate želju da mirujete i da se smrzavate, znak je da vas je hladnoća opasno načela.
Na vetru se opasnost od hladnoće višestruko povećava. Faktor hlađenja sa vetrom ući nas da je pri temperaturi od svega 0 stepeni celzijusa i pri vetru od 40 km/h, isto kao na temperaturi od -20 stepeni celzijusa bez vetra (u sobi).
Ako telo ne uspe da kretanjem očuva toplotu počeće da se hladi. Ljudski organizam ima osobinu da pri ugroženosti automatski zatvara krvotok prema periferijama (ruke, noge, lice), kako bi zaštitio vitalne organe. Ako i pri tim uslovima nastupi dalje hlađenje organizma, dolazi do gubitka svesti, stanja šoka, prestanka rada srca i smrti.
Opasno pothlađene osobe prepoznaju se po tome što sa njima ne možete smisleno razgovarati.
U trenutku kada primetite da je značajna razlika u temperaturi telesnih periferala (ruke i noge) i trupa pothlađenog, nikako ga nemojte pomerati i terati na kretanje. Protok hladne krvi iz ruku i nogu kroz trup i vitalne organe rezultuje gubitkom svesti i životnom opasnošću.
Pothlađenog ostavite da miruje i utoplite ga koliko god je to moguce. Ako je ikako moguce dozovite ekipe GSS, ili neku drugu pomoć koja je u stanju da pothlađenog brzo i bez pomeranja (helikopterom) prenese do bolničke nege.

Što je vetar jači, hladnoća je veća. Ova fizička zakonitost ima poseban značaj za boravak u planinama. Znajte da se na temperaturi vazduha od 10 stepeni C i pri vetru od 40 km/h (slab vetar), vaše telo hladi kao da je 0 stepeni bez vetra. Takode, pri istom vetru i temperaturi od -10 stepeni C, vama je hladno kao na -34 bez vetra.

NE ZABORAVITE. Zaštitu od vetra pružaju laka vetrovka, zaštitne pantalone, rukavice, kapa i zaštitna folija.

NAZAD

Go to Top