Šta treba raditi u slučaju nesreće

ŠTA TREBA RADITI U SLUCAJU NESRECE

Hodajte oprezno. Pre svakog uspona, raspitajte se gde i na koji telefonski broj se možete javiti u slučaju potrebe. U planinarskom domu, pre polaska, ostavite podatke kuda idete, kojim putem i gde završavate turu.

U slučaju da se nalazite u opasnosti ili se desila nesreća, traba odmah obavestiti GSS, najbliži planinarski dom ili lokalnu policiju. Obaveštenje o nesreći u planini treba da sadrži:

1. Šta i kako se dogodilo (pad na putu, steni, lavina, bolest…)
2. Kada se nezgoda dogodila, kada je povređeni nađen ili početak bolesti
3. Gde se nesreća dogodila, orijentacioni podaci, opis područja (stena, sipar, glečer, šuma, kuloar…)
4. Koliko je povređenih
5. Kakvo je stanje povređenih (bez svesti, krvavljenje, otvoreni ili zatvoreni prelom…)
6. Kakvi su vremenski uslovi na mestu nesreće (magla, vetar, pada sneg, ili kiša…)
7. Ko daje obaveštenje (saopštiti svoje lične podatke, reći gde se mogu dobiti dodatne informacije)

U slucaju opasnosti ili nesreće u planini, a nemate mogućnost komunikacije radio stanicom ili telefonom, postoje međunarodni znaci za poziv u pomoć.

Poziv za pomoć daje se na šest istih znaka u jednoj minuti, u jednakim razmacima. Sledi pauza od jedne minute, posle čega se ponavljaju znaci šest puta u minuti. Ovo se ponavlja dok se ne dobije odgovor od spasilaca.

Odgovor daju oni koji su videli ili čuli znake. Oni daju znake tri puta u jednoj minuti, u jednakim vremenskim razmacima. Posle pauze od jednog minuta odgovor se ponavlja sve dok onaj koji traži pomoć ne prestane davati znake. Znaci za poziv u pomoć i odgovor mogu biti vizuelni (mahanje delovima odeće, svetlosni signali baterijom, ogledalom…) i zvučni (povici, pištaljkom, zviždanjem, bubnjanjem…).

GSS je dobrovoljna organizacija, pa Vas molimo za Vašu iskrenu saradnju
i izbegavajte zloupotrebu adrese GSS!

NAZAD

Go to Top