Skijanje

Skijanje sa raznim klizačkim pomagalima bio je i biće privlačan sport i sadržaj boravka u planinama.
Skijanje nije lišeno opasnosti.

Nesreću ćete lakše sprečiti ako znate sledeće pojave:
Magija brzine – što se brže krećete manje dobro uočavate i primećujete. Poznato je da skijanje ima posebnu atraktivnost zbog brzine koju možete postići. Pitanje je da li ste uvek svesni brzine kojom se krećete. Da li možete da kontrolišete svoju brzinu i svoje kretanje. Pri brzoj vožnji opasnost se povećava kako za vas tako i za druge na skijalištu.

Magija lepote – lepota skijanja prekratko traje. Toliko je lepo, i toliko uživate da ignorišete zamor, glad, vreme i druge faktore. Kako znate da će noge ili kolena izdržati još jedan zaokret, skok, spust. Šta ako ipak ne izdrže. Opasnosti su brojne, povrede teške. Ugrožavate druge.

Efekat grupe – najlepše je kada skijate sa nekim. Imate želju da se: malo potrkate, ostavite lep grupni utisak. U oba slucaja skijate u neposrednoj blizini partnera. Time ste posebno izloženi opasnosti od ulaženja u “mrtvi ugao”. Ako nešto ne vidite, ne možete ni preduzeti ništa. Opasno je za oboje, a možda i za druge na skijalištu.

Efekat “zapazivanja” – Skijalište nije samo mesto za skijanje, vec i mesto gde se ljudi sreću, komuniciraju, primećuju, stide ili paradiraju. Dobar ste skijaš i željni akrobacije, ali tako da vas drugi vide, da vam se dive, da vas primete i prepoznaju? Uradićete nešto riskantno. Izabraćete objekat koji nije predviđen za akrobatiku (ograda, ratrak, stub žičare, grupa ljudi. lošiji skijaš…). Možda ćete bit uspešni, a možda i nećete. Nemojte pokušavati. Ski staza, njeni infrastrukturni elementi ili činioci, nisu instrument za demonstraciju lične veštine i sposobnosti, kao što šibica nije za decu. Uostalom, to je vrlo nezrelo i nesimpatično, a pre svega, krajnje opasno. Sličan je efekat ako se stidite svog skijanja pred drugima pa birate nemoguće i neuređene terene, gde vas oni neće gledati. Zapamtite. Tu ste zbog sebe i svog zadovoljstva. Uostalom, i padanje je uživanje, a i plug zadovoljstvo.

Znajte

Primećujte druge skijaše. Pogledajte koliko daleko otklizavaju po padu u tesnacima, strminama i zahtevnim stazama. Isto će se dogoditi i vama. Jeste li sigurni da znate šta da činite po padu? Jeste li sigurni da će vam skijanje na tim mestima biti zadovoljstvo?
Vežbajte padove. Uradite vežbe opisane u delu “okliznuće i pad”.

Postupanje

FIS-ova pravila za skijaše (Ova pravila važe i za bordere):
1. Obzir prema drugima – Skijaš se na skijalištu mora ponašati tako da svojim skijanjem ili drugim postupcima ne ugrožava druge
2. Skijaško znanje – Ne sme se skijati napamet i bezobzirno. Brzina skijanja se mora prilagoditi sopstvenom znanju, uslovima na skijalištu i broju skijaša.
3. Izbor putanje – Skijaš mora izabrati takvu putanju kretanja kojom neće ugrožavati skijaše pred sobom.
4. Preticanje – Skijaš može slobodno i po volji pretiče, ali na takvom rastojanju od preticanog, tako da ovaj ima prostora za skijanje.
5. Spust – Pre nego što se skijaš odluči da vozi spust po stazi mora pogledati nadole i nagore i konstatovati da je spust siguran za njega i za druge.
6. Zaustavljanje – Skijaš se ne sme zaustavljati na zahtevnim delovima skijališta, osim u krajnjoj nuždi. Pri tome se ima hitno skloniti.
7. Koračanje po stazi – Skijaš, i bilo ko drugi, koji koračaju po skijaškoj stazi, uzbrdo ili nizbrdo, u tu svrhu koriste samo ivicu ski staze
8. Uvažavanje ski-znakova – Skijaš mora naučiti i poštovati svaku oznaku (signale i znakove ski-saobracaja) na skijaškoj stazi.
9. Pomoć u nesreći – Prilikom nesreće, skijaš je obavezan da u skladu sa svojim mogućnostima ponudi svoju pomoć i udovolji zahtevu povređenog ili službenog lica.
10. Obaveza legitimisanja – Skijaš, učesnik ili svedok, odgovoran ili ne, mora pri nesreći dozvoliti da bude legitimisan od strane za to ovlašćenih lica.

U odnosu na prethodna razmatranja, postoje i alternativna pravila ponašanja za skijaše, koja imaju tretman dopune FIS-ovih pravila za skijaše.

* Za “sportsko skijanje” izaberite stazu ili skijališta gde nema puno “običnih” skijaša.
* Pazite da na mestima mogućeg pada i zaustavljanja ne bude ljudi, prepreka ili opasnih strmina.
* Druge skijaše ili ljude na stazi zaobilazite u širokom luku.
* Ako ste u grupi nemojte se nabijati “u stado”.
* Zaustavljanje uvek nosi mogucnost proklizavanja i pada. Zato ako ste u grupi, skijajte pored grupe i zaustavljajte ispod nje.
* Lako će te se pridružiti grupi po zaustavljanju.
* Izvan skijališta, ili pri slaboj vidljivosti, uvek zaustavljajte iznad grupe.
* Pre skijanja se dobro razgibajte i zagrejte.
* Kada osetite umor i utrnulost smesta prestanite sa skijanjem

NAZAD

Go to Top