Vreme

Ovo poglavlje je vrlo značajno za planinare.

Za vaše uživanje, dobar provod i osećanje, vreme je odlučujući faktor.

Sparina i oluja sa gromovima, mraz i snežne mećave, slaba vidljivost, kiša, magla i još ponešto, su vremenske pojave koje planinarima zadaju gadne teškoće, a u svakom slučaju su neprijatne i neželjene.

Kamene i snežne lavine, te razdražljivost kao posledica “fenskog” vetra, odnosno srčani problemi koji se lako pojave pri sparini ili naglih promena vremena, tj. posledice koje ovi ćinioci ostavljaju na ljude, nije lako predvideti i prepoznati.

Ljudi i planinari često govore loše o vremenu. Vreme se često pojavljuje u ulozi negativca, a još cešće u ulozi krunske smetnje i više, “gospodnje” sile. Naravno, vreme je tada i opravdanje za neuspeh, a ponekad i dokaz zavere i urote protiv pojedinca. U stvari, vreme nije baš tako potuljena, podmukla i nepredvidiva sila, koja samo čeka “nesrećne planinare”, već prirodna pojava koja ima određene zakonitosti i o kojoj postoje informacije.
Pogledajmo nekoliko prostih znanja i činjenica:

* Lako je obezbediti se od hladnoće i mraza
* grom nikada ne udara iz vedra neba
* Za orijentaciju se koristi karta i kompas a ne samo vid
* Svaki region ima žitelje koji vam mogu višestruko pomoći, a sasvim izvesno znaju trenutno vremensko stanje
* Svaki region, pa i planina, ima specifičnosti i zakone koji važe samo tu

Pitanje je šta uraditi kako bi se zaista upravljalo ovim upozorenjima i pojavama.

Pre svakog odlaska u planinu upoznajte se sa vremenskom prognozom i to kako uopštenom, tako i za taj region. Vremensku prognozu izvršite sami i to na osnovu:

* hidrometeorološkog zavoda Srbije, Crne Gore i Jugoslavije
* raspitivanje kod iskusnih planinara i poznavaoca regiona i planine
* raspitivanja kod lokalnog stanovništva, bilo privatnim vezama, bilo preko lokalnog planinarskog društva ili neke druge javne službe.
* poznavanja znakova lepog i lošeg vremena.

Nikada ne potcenjujte vremenske izveštaje i prognoze. Oni su prvi na listi vašeg planiranja ture. Tek ako je ta prognoza zadovoljavajuća, raspitujte se dalje prema navedenoj listi. I tako za svaki od faktora. Konačna je odluka vaša, ali nemojte po povratku optuživati vreme.

Na kraju, stvarno su opasne samo oluja ili nalet hladnog talasa zimi. Sva druga vremenska stanja više su neprijatnosti nego direktna opasnost, gde pod direktnom opasnošcu zovemo objektivno stanje koje uzrokuje nesreću. Time, naravno, ne govorimo ništa o mogućnosti nazeba, bolesti i nezadovoljstva, kao posledicama lošeg vremena.

NAZAD

Go to Top